
Co podać na andrzejkową imprezę?
7 listopada, 2014Co podać na andrzejkową imprezę?
Listopad tradycyjnie kończymy zabawą andrzejkową. Tego wieczoru bawimy się w przepowiadanie przeszłości. Wróżby są największą atrakcją Andrzejek. Ma przygotowanie menu nie mamy wiele czasu, dlatego podajemy proste przepisy, oparte na sezonowych produktach.
SALSA Z ŻURAWINY
100 gram żurawiny
2 cebulki szalotki
1 papryczka chili
1 limonka
Świeża kolendra
1 łyżka oliwy
Żurawinę i warzywa siekamy drobno, skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy oliwę i miód, całość dokładnie mieszamy i posypujemy kolendrą.
CHIPSY WARZYWNE
Cztery ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
2 buraki
Seler
Czosnek
Kilka gałązek rozmarynu
Oliwa
Ulubione zioła
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paski i talarki. Macerujemy w oliwie z ziołami przez godzinę, a potem pieczemy przez pół godziny w piekarniku. Chipsy warzywne podajemy z ulubionymi dipami. Można też podawać z salsą żurawinową.
PESTO Z JARMUŻU
Liście jarmużu (ok. pół kilograma)
Szalotka
Czosnek
Ćwierć szklanki oliwy
Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem.
GRUSZKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
3 gruszki
30 dag sera koziego
9 plastrów szynki parmeńskiej
Oliwa i ocet balsamiczny do smaku
Gruszę kroimy w plastry i grillujemy. Na plasterek szynki kładziemy grillowaną gruszkę i kawałek sera, zawijamy w rulonik i skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym.
(mb)
foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: