Babeczka kurczak
21 maja, 2015Taką babeczkę możecie zrobić na Święta Wielkanocne, urodziny dziecka, ale też i bez żadnej okazji
Składniki:
- Okrągła babeczka o dowolnym smaku,
- Śmietanka – kremówka (30%) – 150 ml,
- 3 łyżki cukru – pudru, fix do bitej śmietany,
- Żółty barwnik spożywczy,
- Czerwone, fioletowe i pomarańczowe galaretki w kształcie półksiężyca.
Wykonanie:
- Przygotuj babeczkę – zdejmij z niej papier ochronny.
- Śmietankę kremówkę połącz z cukrem – pudrem i Fixem i ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach ( aż do momentu, kiedy stanie się gęsta). Dodaj kilka kropel żółtego barwnika i ubijaj jeszcze przez chwilę.
- Pokryj babeczkę bitą śmietaną.
- Pomarańczową galaretkę przekrój na pół. Z każdej połówki wytnij łapki kurczaka.
- Z czerwonej galaretki wytnij cztery mniej więcej takiej samej wielkości trójkąciki. Z fioletowej – dwa małe kwadraciki – oczy.
- Przyklej wszystkie wycięte elementy we właściwe miejsca- trzy czerwone trójkąty na czubku głowy kurczaka, jeden czerwony- w miejscu dzióbka, łapki i oczy.
Gotowe!
Zobacz też:
- Więcej pomysłów na Wielkanoc
- Przepisy dla dzieci
- Dania na kinderbal
- Jak zrobić wielkanocnego kurczaka