
TEMAT DNIA
Strona główna / Zdrowe przepisy / Rozgrzewająca zupa kokosowa z krewetkami
Przedstawiamy potrawę, która wzmocni nasz układ odpornościowy – rozgrzewającą zupę kokosową z krewetkami. W przepisie znajdą się krewetki, stanowiące źródło białka i nasyconych kwasów tłuszczowych, a także imbir znany z właściwości przeciwgorączkowych oraz przeciwzapalne chilli. Zupa kokosowa z krewetkami z pewnością pomoże w rekonwalescencji. Podane proporcje są dla 3 osób.
Jakie składniki powinny znaleźć się w rozgrzewającej zupie kokosowej z dodatkiem krewetek?
Masło klarowane
0,5 dużego pora
Kawałek selera
Mały brokuł
2 marchewki
250 g krewetek
Puszka mleczka kokosowego
4 ząbki czosnku
Cebula
Garść pieczarek
Pęczek kolendry
Garść świeżego szpinaku
Łyżka oleju kokosowego
1 łyżka pasty curry
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka tartego imbiru
1 papryczka chilli
Kurkuma
Sól himalajska
Sposób przygotowania:
Marchewki, brokuł, seler i por gotujemy na wywar wraz ze szczyptą soli himalajskiej i łyżką masła. W międzyczasie dusimy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, starty imbir i chilli. Po 5 minutach dodajemy pieczarki pokrojone również w kostkę, całość zalewamy mleczkiem. Dusimy przez 6 minut. Obrane krewetki wraz z kolendrą i szpinakiem, sokiem z cytryny, przyprawami i pastą curry dodajemy do całości. Po chwili duszenia, dodajemy 2 szklanki wywaru warzywnego i mieszamy. Zupa jest już gotowa.
Tekst: Weronika Zając
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia