
Barszcz czerwony z jabłkiem podany z pasztecikiem
8 grudnia, 2009Instagram/ @savour_revolution
Jabłko, dodane do barszczu, podkreśli jego smak i aromat. Podaj barszcz z pasztecikiem z ciasta francuskiego.
Czas przygotowania: 60 min, porcja – 4 os.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule średniej wielkości,
- ¼ selera,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 torebka Barszczu czerwonego z jabłkami KNORR,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- Pieprz,
- 50 g suszonych jabłek,
- 1 mały kawałek świeżego imbiru,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
Przecedź wywar przez sito, dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek i wsyp Barszcz czerwony z jabłkami KNORR. Dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Pokrój suszone jabłka na małe kawałeczki, połącz z obranym i startym na tarce imbirem.
Pokrój rozmrożone płaty ciasta francuskiego na kwadraty 5cm, lekko rozwałkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem i na środku ułóż przygotowany farsz. Złóż do góry wszystkie zakręcając końcówki, całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200˚C przez około 20 minut. Pasztecik podawaj z gorącym barszczem na oddzielnym talerzyku.