
Bary z hamburgerami – zdrowe i modne
14 października, 2014Jeszcze do niedawno hamburgery kojarzyły nam się z niezdrowym jedzeniem typu fast food. Na przestrzeni ostatnich miesięcy kotlety z mielonego zyskały nową reputację. W większych miastach zaroiło się od barów, gdzie podawane są domowe hamburgery, robione ze świeżych składników – dobrej jakości mięsa i świeżych warzyw.
Mimo swojej nazwy, która kojarzy się z szynką, hamburger to kotlet z siekanej wołowiny. Moda na to smaczne danie zrodziła się w Ameryce. Lecz Amerykanie podpatrzyli ten przysmak u niemieckich osadników. W amerykańskim wydaniu hamburgery stały się podstawą kuchni fast food, czyli jedzenia tłustego i mocno kalorycznego. Na szczęście od pewnego czasu coraz bardziej popularne stają się hamurgerownie, gdzie serwowane są zdrowe hamburgery grillowanie bez tłuszczu z dodatkiem świeżych warzyw. Prawdziwym hitem okazały się też burgery wegańskie zrobione z roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca, fasola) lub z kaszy jaglanej.
NAJPOPULARNIEJSZE BARY Z HAMBURGERAMI
Krowarzywa, Warszawa
Ta mekka wegan i wegetarian przyciąga też tłumy mięsożerców, bo warzywne hamburgery smakują każdemu. Dużym powodzeniem cieszą się też koktajle na bazie mleka sojowego. Pyszne jedzenie i luźna atmosfera ściąga do tej popularnej hamburgerowni tłumy. Dlatego na zamówienie czeka się dosyć długo.
Moaburger, Kraków
Krakowiacy przepadają za hamburgerami ze zdrowej wołowiny serwowanych w barze Moaburger. Burgery serwowane są oryginalnymi dodatkami, takimi jak buraki, ananas, awokado, ser pleśniowy a nawet krewetki.
Poznań, Łapu Papu
Wołowina z jabłkiem, cynamonem i serem brie – jak smakuje tak odważne połączenie smaków, można się przekonać w poznańskiej hamburgerowi. Można też skomponować dodatki według własnego uznania. Oprócz burgerów można tu zjeść pyszne chrupiące bagietki.
(mb)
Foto: 123 RF i materiały prasowe (zdjęcia produktów)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: